Angst voor de dood..

Rouw en de dood. Dit onderwerp komt steeds vaker op mijn pad onder mijn handen, op de massagetafel.
Mijn visie hierop is niet alledaags. Dat merk ik dan ook in reacties.  Het is ook niet aantoonbaar, dus hapklaar te begrijpen door je hersenen. Het is een kwestie van ervaren, voelen en ‘weten’.

Ik geloof dat de diepste reden voor angst voor de dood te maken heeft met het feit dat wij niet weten wie (of wat) we zijn.
In het Tibetaanse boek voor leven en sterven (van de hand van boeddhist Sogyal Rinpoches) staat: “we geloven in een persoonlijke, unieke en autonome identiteit, maar als we de moed opbrengen om deze identiteit te onderzoeken, merk je dat je volledig afhankelijk bent van een eindeloze verzameling dingen “.. Je naam, je levensloop, je partner, familie, je baan, je vrienden, je huis, je lijf (in de zin van.. zie ik er wel goed genoeg uit)?
Het is een broze, vergankelijke visie, waarop we onze ‘werkelijkheid’ baseren. Om dit te onderzoeken hoef je jezelf maar 1 vraag te stellen: ‘wie ben ik als alles dat ik kan zien, horen, ruiken, proeven, voelen wegvalt’?

Ga maar eens na.. Als al deze dingen van je afgenomen worden, je wordt geboren en krijgt geen naam, je kunt je je levensloop niet meer herinneren (bv door dementie, Alzheimer of letsel), je hebt geen partner, je familie, baan en vrienden zijn van de aardbodem verdwenen.
Heb je dan nog enig idee wie je bent? Je lijf wordt ouder, verandert, maar jij blijft feitelijk hetzelfde. Van binnen voel je je steeds hetzelfde. Ga maar na, wie was je toen je 5 was? En 20? En nu? Is er niet iets onveranderd gebleven?

Als je sterft, of een dierbare sterft, zou het kunnen zijn dat al deze vergankelijkheden dan ophouden te bestaan, maar dat dat degene in jou dat nooit verandert er nog is?
Bestaan we niet uit moleculen, atomen, energie? Net als alle dingen? En maken we niet via onze hersenen een beeld van alles?
Ieders beeld is immers anders?

Dat betekent dat je angst voor de dood ook een beeld is. Een overtuiging waar je in gelooft. Dat heb je geleerd, en lijkt daarom de waarheid. Alles in je hoofd lijkt toch waar? Maar..
Waar ben je als je slaapt? Zonder familie, huis, lijf, partner, naam etc? Is dat niet de staat van je feitelijke mens-ZIJN?

De dood is niks om je zorgen over te maken dus. Einstein is mijn grote held. Hij zei: energie kan niet verdwijnen. Dat blijft altijd bestaan. toen dacht iedereen dat hij niet goed geworden was, maar nu blijkt het zelfs wetenschappelijk aangetoond. Ik refereer naar de kwantumfysica.
De kern die hij raakt is: wij ZIJN energie. Feitelijk niks meer of minder dan dat. Wat dat betekent voor ons mensen kun je zelf bedenken.

Misschien is deze blog een mooie aanleiding dit komende dagen eens te overdenken. En nee.. ik ben niet gek geworden en ik wissel graag met je van gedachten hierover!

Liefs!
Marleen

Share:

6 Reacties

 1. Tania
  6 november 2017 / 09:02

  Energie ((:
  Hoe mooi is het om je te realiseren dat je een deeltje bent van de aarde, de zon, het water, de lucht, alles wat stroomt en beweegt om ons heen, het onmetelijk universum…… Meer is niet nodig. Weten dat meer niet nodig is geeft rust.
  Mooie beschouwing Marleen!

  • Marleen
   6 november 2017 / 11:31

   JA.. prachtige realisatie. Als deze echt in je lijf gaat zitten, wordt het leven zo simpel dat je daar even niets mee kunt. Waar moet je nog heen met je gedachten? Met je oordelen en je boze, gefrustreerde reacties? Die zijn immers alleen maar illusie.. uit je hersenen afkomstig.. Poeh! Het reikt zo ver.. als het onmetelijk universum! hihi. Fijn om jouw reactie te lezen Tania! Het doet me goed te ervaren dat steeds meer mensen zich bewust worden. Daarmee maken we een mooiere wereld.. Dank je wel!

 2. Brenda
  4 november 2017 / 17:21

  Lieve Marleen, wat heerlijk om jou gedachten, wijsheden over ons bestaan als mens te mogen lezen.
  Het woord energie dat is idd wat wij zijn en zo mooi dat energie niet verdwijnt, ben het volledig met je eens.
  Dank je voor het zonnetje dat jij aan deze druilerige zaterdagmiddag heb gegeven.

  Liefs van Bren

  • Marleen van Leeuwen
   Auteur
   4 november 2017 / 22:45

   Wat mooi Bren.. om te lezen en merken dat er meer mensen zijn die dit geloven. Ik denk echt dat hierin een betere wereld schuilt.. als we ons bewust worden. Dank je wel!

 3. Gert Jan
  4 november 2017 / 16:32

  Mooi geschreven Marleen!

  • Marleen van Leeuwen
   Auteur
   4 november 2017 / 22:48

   Dank je Gert Jan! Ik kan me nog een mooie massage herinneren waarbij jij heel duidelijk energie voelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *